Hayvanların Neden Kuyruğu Vardır?



  • Gereksiz gibi görünen kuyruk hemen hemen her hayvanda vardır. En basitinden sokak hayvanlarının kuyruklarını sallaya sallaya dolaştıklarını görürüz. Köpekler mutlu olduğunda kuyruğunu sallar, kediler ise dikkatini birşeye verdiğinde kuyruğunu havaya diker. Aslında bunların tümü hayvanlar için birşey ifade eder.

  • Hayvanların kuyruklarının olmasının savunma, vücut ısısını dengeleme, sıçrama, dengede kalma, tutunma, yüzme ve tırmanma gibi birçok işlevsel nedeni vardır. Herşeyi kusursuz ve mükemmel bir biçinde yaratan Allah Teâlâ, hayvanlara da kuyruğu hayatlarını kolaylaştırmak için vermiştir.

  • Örneğin kangurular dinlenirken kuyruklarını destek amaçlı kullanırlar. Aynı şekilde sıçrarlarken ve yere düşerken de kuyruklarını denge amaçlı kullanr. Maymunlar kuyruklarının sağlamlığı nedeniyle dalda ters asılı bir biçimde kuyrukları vasıtasıyla durabilir. Suda yaşayan balıklar kuyrukları sayesinde haraket eder. Tilkiler gecenin soğuğundan korunmak için kuyruklarını bir yorgan gibi kullanır. Yaz aylarında sivrisinekleri başından defetmek isteyen inek ve mandalar kuyruklarını sallar. Kertenkelelerin kuyrukları ise çok naziktir. Düşmanı peşinde olduğunda kuyruğunu bırakır. Canlı olduğu için kuyruk bir müddet hareket eder. Kertenkele ise bu sadeye düşmanından kaçmak için zaman kazanır.
  •