skip to main |
skip to sidebar
Kurbağaların çıkardığı sese halk arasında vıraklama adını veririz. Pek sevilmeyen hatta kimilerinde kaşıntı yaratan bu ses, pek çok kurbağa bir araya geldiğinde hiç çekilmez bir hâl alıyor. Peki hiç merak ettiniz mi, göllerde, derelerde ve pis sularda yaşayan kurbağalar neden vıraklar?
Dünya üzerinde 2000 çeşitten fazla kurbağanın yaşdığı ve bunların ait oldukları sınıfa göre farklı sesler çıkardığı bilinmektedir. Dişi kurbağalar ve bazı kurbağa türleri genelde vıraklamaz. Erkek kurbağalar ise iletişim kurmak ve yerini eşlerine belli etmek için vıraklar. Özellikle çiftleşme döneminde vıraklamaları daha da artar. Dişi eşler ise yüzlerce kurbağa sesi arasında erkeğinin sesini tanır.
Erkek kurbağalar, 128 khz’den daha yüksek frekanslarda ses çıkarır. Bu frekans düzeyi insanoğlunun en çok duyabildiğinden kat be kat fazladır. Fakat bu ses sinyallerinin yüksek frekanslarda olmasının tek başına bir anlamı yoktur. Çünkü bu ses sinyallerinin anlam kazanabilmesi için onları algılayacak özellikte kulakların olması şarttır. Allah Teâlâ bu canlıların kulaklarını yüksek frekanslardaki ses sinyallerini algılayabilecek şekilde yaratmıştır.
Araştırmalara göre bazı uzmanlar kurbağa vıraklamasının gıcık ve sinir bozucu bir ses olmasının aksine çocukların büyüme çağında dinletildiğinde faydalı olduğunu söylemektedir.