Premature Bebekler Uzun Dönem Bakım İstiyor

  • Hamilelik normalde 40 hafta ile belirlenmiş bir dönem. Ancak birçok bebek 40′ıncı haftayı beklemeden doğuyor ya da anne karnından alınmak zorunda kalınıyor. ‘Premature’ diğer bir deyişle ‘erken doğan’ diye nitelendirilen bu bebeklerde, erken doğumun getirdiği bazı fiziksel rahatsızlıklar ya da çocukluk çağında öğrenme güçlükleri görülebiliyor.
  • BBC’nin haberine göre Fransız bilim adamları, zamanında doğan 400 bebekle, 33′üncü haftadan önce doğan 1800 bebeği karşılaştırdıklarında; erken doğan bebeklerin, normal doğanlara oranla ciddi anlamda daha uzun süreli bakım ihtiyacı olduğu sonucuna vardı.
  • Günümüzde birçok premature bebeğin hayatta kalma süresi ve klinik bakımı dünya genelinde artırılsa da fiziksel ve mental gelişimleri baz alındığında diğer bebeklere oranla, ciddi gerilikler görülebiliyor.
  • Paris’te Pierre et Marie-Curie Üniversitesi’nde görevli araştırmacılar, premature bebeklerin en az beş yaşına dek düzenli olarak fiziksel sağlık ve anlama ile hafıza testlerinden geçirilmeleri gerektiğini belirtiyor. Premature bebeklerde bu alanlardaki gerilik; az, orta ve fazla olmak üzere üç düzeyde görülebiliyor. 28 haftadan önce doğan bebeklerde yüzde 49 gibi bir oranla fiziksel ve zihinsel bozukluklar gözlemleniyor. Ancak en fazla sorun 29 ve 33′üncü haftalar arasında doğanlarda görülüyor. Bu çocuklara, fizyoterapi, psikoloji ve diğer gelişime yönelik terapiler uygulanması gerekiyor.
  • Premature bebeklerde en çok fonksiyonel ve motor bozukluklar gözlemleniyor. Toplumda premature bebeklere yönelik rehabilitasyon merkezlerinin sayısının artırılması gerektiği belirtilirken, bu merkezlerin ücretlerinin ödenmesinde hükümetlerin ailelere destek olması gerekiyor. Bu bebekler, erken dönemde gereken desteği alamazsa, okul çağında sorun yaşayabiliyor ve özel eğitim almak zorunda kalabiliyorlar. Bu nedenle erken doğanların öğrenme ve anlama yetilerinin nasıl geliştiğinin beş yaşına dek çok sıkı takibinin yapılması öneriliyor.
  •