skip to main |
skip to sidebar
Her yıl Dünya çapında milyarlarca kuş yılın belirli zamanlarında bir yerden bir yere göç eder. Bu göçleri kalabalık kuş grupları oluşturur ve binlerce kilometre yol kat ederler. Asıl önemli olan böylesi zahmetli bir yolculuğu nasıl yaptıkları, yönlerini nasıl tayin ettikleri ve göçleri esnasında yiyeceklerini nasıl ve nereden bulduklarıdır. Şüphesiz bu konular da kuş bilimcileri en çok düşündüren ve yanıt vermekte zorlandıranlarıdır.
Bazı bilim insanları ve kuş bilimciler, kuşların göç etme nedeninin mevsim değişikliğinden ve yiyecek bulma ihtiyacından kaynaklandığını söylüyor. Kimileri de yaklaşan kış öncesi üremek için daha uygun yerlere göç ettiğini belirtiyor.
Bir grup bilim insanı, bu konuya açıklık getirmek için bahçe bülbüllerini ısı ve ışık gibi iç koşulların değiştirilebildiği bir laboratuvarda deneye tabi tutmuşlar ve laboratuvar ortamını dış ortamla zıt olarak ayarlamışlardır. Dış ortamda kış yaşanırken, laboratuvar ortamında yaz yaşanmasına rağmen kuşların vücutlarında yağ depoladıklarını ve göç hazırlıklarna başladıklarını gözlemlemişlerdir. Bu da, göçmen kuşların göç etmelerindeki birincil nedenin vücutlarındaki biyolojik saatlerinden kaynaklandığını göstermektedir. Bu durumu horozların sabah erkenden ötmeye başladığıyla benzeştirmek mümkündür.
Kuşlar gerçekten kolay yiyecek bulabilmek ve üreyebilmek için mevsim koşullarının daha iyi olduğu güney yarım küreye göç ediyorsa, yılın her mevsiminde elverişli bir ortama sahip olan bu yerde neden sürekli kalmıyorlar, bu da ayrı bir merak konusudur. Bilim insanları bunu da, ilkbahar ve yaz aylarında kuzey yarım kürenin güney yarım küreye nazaran daha uygun üreme özelliklerine sahip olduğu şeklinde açıklıyor.