Develerin Hörgüçleri Ne İşe Yarar?



  • Develer, zor çöl şartlarında yaşayabilecekleri şekilde yaratılmışlardır. Öyle ki, hiçbir şey yeyip içmeden 7 ile 15 gün arasında uzun bir süre yaşayabilirler. Üstelik performanslarından da ödün vermezler. Şüphesiz onları ilginç kılan en önemli özelliklerinden biri de budur.

  • Develerin hörgüçleri görünüş olarak hoş durmasa da, işlevleri çok büyüktür. Yaşamlarını sürdürebilmeleri için gerekli olan enerjiyi burada depo ederler. Yani bilinenin aksine hörgüçlerinde su değil, yağ depolarlar. Uzun süreli açıklık durumunda hörgüçlerindeki yağı enerjiye çevirerek yaşamlarını sürdürürler. Suyu depo etmek içinse vücutlarını, özellikle de kan dolaşım sistemlerini kullanırlar. Bu da onları su kaybından etkin bir biçimde korur. Öte yandan vücut ısılarını ayarlayabilme özellikleri de su kaybını minimum seviyeyede tutar. Uzun süreli susuzluk döneminden sonra bir su kaynağı bulduklarında bir seferde 225 litreye kadar su içebilirler.

  • Develer vücut ağırlıklarının %40′ını kaybedene kadar su kaybından zarar görmezler ve su içmeden günlerce yaşayabilirler. Oysa bir insan vücudundaki suyun %12′sini kaybettiğinde ölür. Develer bu yönüyle eşsiz hayvanlardır.
  •