Örümcekler Neden Ağ Örer?



  • Örümcekler, dıştan göründüğü kadar pekte sakin hayvanlar değildir. Tam aksine yırtıcı bir yapıya sahiptirler. Hayatlarını sürdürebilmeleri için karnındaki salgı bezlerinden ürettiği ünlü ağlarıyla avlarını yakalarlar.

  • Örümcekler, ağlarını sağlam ve esnek ördükleri gibi hafif ve güzel örerler. Bazen bu ağlar gerçek sanat eserleri gibidir. Örümcekler karnındaki salgı bezlerinde bulunan ve havayle temas ettiğinde sertleşen sıvı ile ağlarını örer. Ayaklarının ucunda bulunan tüyler sayesinde ağların üzerinde dolaşır. Ağa takılan bir böcek olduğunda zehirleyip veya ipleriyle avını öldürerek vücudundaki sıvıyı emer. Kısacası örümcekler, avlanabilmeleri için ağ örer. Bazı örümcek türleri ise ağ örmeden avlanır. Bunlar sudaki böcekler, balıkları yada kurbağaları kıskacına alarak zehir salgılar ve avını felce uğratır. Avı öldükten sonrada vücudundaki sıvıyı emer.

  • Örümcekler, günümüz teknolojisinin bile hala çözemediği inanılmaz hayvanlardır. Ağları, 1 milimetrenin binde birinden daha küçüktür ve aynı kalınlıktaki 5 kat çelikten daha sağlamdır. Aynı zamanda bu ağlar 4 kat daha esneyebilme özelliğinede sahiptir. Ayrıca örümcekler ağlarını merkezden dışarı doğru bir çember oluşturacak şekilde örer. Bu gerçekler bilim insanlarını herzaman hayretler içerisinde bırakmıştır.
  •