skip to main |
skip to sidebar
Teknolojinin en önemli özelliği insan hayatının her alanında kolaylıklar sağlamasıdır. Zira mikrodalga fırınlar da bu teknolojilerden bir tanesidir. Hızlı pişirme özelliği ile mutfakta büyük kolaylık sağlamakta ve bununla birlikte yiyecekleri pişirmeyi de zevkli hale getirmektedir. Bir patatesi tencerede yarım saatte haşlarken, mikrodalga fırında 10 dakikada haşlarız. Bir etin çözülmesini saatlerce beklerken, mikrodalga fırın sayesinde 15 dakikada çözeriz.
İnsan hayatına büyük kolaylıklar sağlayan bu alet nasıl oluyor da en az elektrik tüketimi ile en kısa sürede herşeyi pişiriyor? Aslında pek karmaşık yapısı yok. Mikrodalga fırın, içindeki magnetron adı verilen vakum tüpünden üretilir. Magnetron 60 hz.’lik elektrik enerjisini mikrodalgaya dönüştürür. Mikrodalgalar besin içindeki su moleküllerini titreştirerek ısıtır ve açığa çıkan ısı ile besinler pişer. Bu nedenle içinde daha çok su molekülü taşıyan besinler daha hızlı pişer.A yrıca fırının içine koyulan kaplar metal veya alüminyum olmadıkça ısınmazlar.
Mikrodalga enerjisi besin içinde ısıya dönüştüğünden dolayı besinde bir radyasyon etkisi oluşturmaz ve besine bir radyasyon bulaşmaz. Fakat hidrojen iyonları saniyede milyarlarca kez titreşir ve salınım yaparlar. Bunu da göz ardı etmemk gerekir. Zira Sovyetler Birliği 1976 senesinde mikrodalga fırınların kullanımını yasakladı. Hâl böyle olunca mikrodalga fırının pekte faydalı olduğunu söylemek doğru olmaz.