Bilgisayarın İcadı



  • Fransız Blaise Pascal 1642 yılında ve Alman Gottfreid Wilhelm Von Leibniz 1693 yılında bir hesap makinası yapmıştı. Fakat bunlar çok az işlemi gerçekleştirebilecek şekilde tasarlanmıştı. Leibniz, icat ettiği ilk makinaya Abaküs adını koydu.

  • 1822 yıllarında İngiliz Matematikçi Charles Babbage çok daha iyi bir proje üzerinde hırslı bir şekilde çalışmaya başladı. Delikli kartlar yoluyla çalışması sağlanan, kısmi cevapaları daha sonra bunların üzerine kurulan ilave işlemler için korumak amacıyla depolayan ve sonuçları basan bir makine istiyordu. Düşündüğü herşeyi gerçekleştirebilirdi ancak bu Charles Babbage’nin zamanındaki tekniklerle sadece mekanik yoldan olacak bir iş değildi. Bilgisayarın gerçek anlamda geliştirilmesi 1941 yılında Berlin’de Kondrad Zuse tarafından yapıldı. Geliştirilen bilgisayar elektron lambalarından oluşmaktaydı. O dönemlerde Business Machines Corporation adlı bir firmanın ürettiği bir bilgisayar ise daha çok hızlı çalışmaktaydı. Amerikalı J. Presper Erchert ve John W. Mauchly 1946 yılında hızlı çalışan ve birçok işlem yapabilen tam elektronik sayısal bir bilgisayar geliştirdiler. Bu bilgisayar, bir saniye de 5000 sayıyı toplayabiliyorurdu ve yaklaşık olarak 30 ton ağırlığındaydı.

  • Sonraki dönemlerde hızla gelişen bilgisayarlar, bilgiyi saklama ve istenildiğinde sunma, hızlı ve doğru işlem yapabilme özelliği dolayısıyla iş ve günlük hayatımıza hızlı bir giriş yaptı. Günümüzde de kullanım sahası çok geniş olan bilgisayarlar sayesinde dilediğimiz zaman dilediğimiz bilgiye en kısa sürede ulaşabiliyoruz. Tabi bu sadece bilgiye erişmek ile sınırlı değil. İnternet üzerinden borç ödeyebilir, alışveriş yapabilir, görüntülü ve sesli görüşmeler iletişim kurabilir ve daha pek çok işlemi gerçekleştirebiliriz.
  •