Telefon Dinleme Teknikleri



  • İnsanoğlu, tarihten bu yana sürekli olarak kendinden başka insanların neler yaptığını merak etmektedir. Bu merakı nedeniyle çeşitli şekillerde bilgiyi almaya çalışmışlardır. Bu durumun tarihsel gelişim sürecini incelemek yerine günümüze hızlı bir şekilde gelecek olursak günümüzde kullanılan teknolojinin ne derece geliştiğini bunu sağlamak için milyarlarca dolar yatırımların yapıldığını ve uzmanların yetiştirildiği ise bilinen gerçekler arasındadır.

  • STA Yöntemi : Türkiye’de tüm cep telefonu operatörlerinde yer alan bu sistem sayesinde. 3G modemler, wi-fi bağlantılar da dahil olmak üzere tüm telefon görüşmelerinin ve smslerin istenilen başka bir aboneye yönlendirilmesi mümkündür. Bu olduğu esnada ise siz hiç birşeyin farkında olamazsınız. Halk arasında yaygın olan sesim bana geri geliyor v.s gibi söylemler ile dinlenildiğini ima edenler maalesef ki yanılıyorlar. Bu sistemler devredeyken dinlenildiğiniz anlamazsınız.

  • IMSI Yöntemi : Bu yöntem alıcı-verici bir cihaz süper özellikli bir bilgisayar ve bunlara mana katan bir programdan ibarettir. Yöntem kabaca şöyle işler. Baz istasyonu gibi davranan bu cihaza cep telefonları kendini tanıtmak zorundadırlar(telefon ekranında turkcell, vodafone,avea bundan dolayı yazar) ancak baz istasyonlarının böyle bir durumu söz konusu değildir yani kendilerini cep telefonuna tanıtmazlar. Yine bu durumda da cep telefonu üzerinden gerçekleştirilen her türlü işlem(sms,internet,telefon) bu cihaza gelir istenilen yere bilgileri kopyalar ve aynı bilgileri gereğinin yapılması için baz istasyonuna iletir. Bu Bilgiler her zaman baz istasyonundan önce bu IMSI cihazlara gelir.

  • DITS: Bu sistem özellikle fiber kablolar üzerinde iletilen her türlü iletişimi (internet, telefon) dinler. Kabaca havadan, karadan ve denizden iletilen her türlü ses ve görüntü dalgalarını süzen hedef dalgaları özel bilgisayarlarla çözebilen bu sisteler çok pahalı olmala birlikte bir kaç ülke tarafından kullanılmaktadır. Bu dinleme ile hareket halinde bile olsa çözümleme yapılmaktadır.

  • ECHELON: 5 devletin (ABD, İngiltere, Kanada, Avustralya ve Yeni Zelanda) istihbarat örgütleri tarafından dünya üzerindeki iletişimi takip etmek üzere kurdukları sistemin kod adıdır. Bu sistemin ABD ayağını NSA takip etmektedir. NSA’da yaklaşık 100 bin kişi çalışmaktaır. Sadece e-maillerin takibini 4 bin kişi, on bin özellikli bilgisayarlarla takip etmektedir. (Kimi, nerede, nasıl, ne şekilde takip ettikleri coca colanın formülü gibi sırdır)

  • EBS Sistemi : Bu sistem telefonlara, bilgisayarlara yüklenilen ticari kaygı taşıyan genellikle aile üyelerinin birbirini takip etmek için kullandıkları sistemin adıdır. Ancak uyarmalıyım ki bu tür programlar güveilir yerlerden temin edilmelidir. aksi halde ailevi bilgiler 3. şahıslarada geçebilir.
  •